Skip links

Wat je allemaal moet weten over glascoating

Glascoating is een hele effectieve en simpele manier van je lak beschermen. Er zijn op het internet veel verschillende termen te vinden. Deze zijn gebaseerd op de hardheidsschaal van de Duitse mineraloog Friedrich Mohs. De schaal van Mohs kijkt namelijk niet naar de samenstelling van mineralen, maar naar hun hardheid. In dit artikel kom jij te weten waarom deze schaal handig is bij het toepassen van glascoating.

De hardheidsschaal van Mohs

Mohs bedacht in 1812 de hardheidsschaal voor mineralen. Voor dat Mohs deze schaal had bedacht werden mineralen beoordeeld op hun samenstelling. Naast de schaal van Mohs heb je nog twee andere methoden: de schaal van Ridgway en de schaal van Wooddell. Helaas zijn deze drie methodes niet echt geschikt om de hardheid van glascoating te meten. Daar is gelukkig de ASTM-methode (American Society for Testing and Materials) voor bedacht. Deze maken gebruik van potlood hardheidsschaal.

De potlood hardheidsschaal

Één van de vele tests om glascoating te keuren is door met verschillende hardheden van potloden over de coating te gaan. Potloden hebben hardheden die beginnen bij 10B (zeer zacht) en lopen op tot 10H (zeer hard). Elke hardheid geeft een andere kras op de coating. Wanneer er nog krassen worden gezien betekent dit dat je nog een stapje omlaag moet met de hardheid totdat er geen krassen meer te zien zijn.

De lak hardheid verbeteren

Tegenwoordig hebben vrijwel elke auto’s een lak hardheid tussen de 1 en 4 op de schaal van Mohs. Met verschillende glascoatings kan je dit opschroeven tot een hardheid van 9H. Wanneer je dit zou omrekenen tot de schaal van Mohs zou het betekenen dat de blanke lak net zo hard is als diamant. Helaas is dit niet zo omdat glascoating met de Pencil Hardness test wordt gerekend. Deze mag je dus niet verwarren met de schaal van Mohs.

Het grote voordeel van glascoating is dat je auto langdurig bestemd is tegen kleine en ietsjes diepere krassen. Je kan natuurlijk nog niet elke kras voorkomen. En naast dat het beschermt tegen krassen beschermt een glascoating ook tegen contaminatie, zuren en verdoffing door UV-straling.
Wil je nou een glascoating op je auto hebben? Laat dan de experts van Legal Shine een mooie glascoating toepassen.

Return to top of page