Skip links

Waarom zijn de F1 testdagen zo belangrijk?

De jaarlijkse testdagen van het formule 1 seizoen zijn voor veel mensen de officiële opening van het formule 1 seizoen. Dit jaar zullen de testdagen plaatsvinden op 18 tot 21 februari en 26 februari tot 1 maart. Tijdens deze dagen zullen alle teams voor de eerste echte keer hun bolides naar buiten rijden om deze uitvoerig te testen. GPToday.net verteld waarom deze dagen zo belangrijk zijn.

Goed gevoel

Februari is dé maand voor alle teams waarin veel vragen van zowel de teams zelf als de coureurs beantwoord worden. Tijdens deze dagen zien ze of het gedrag en de performance van de auto correspondeerden met al hun gegevens uit de windtunnel en simulator. Na de eerste testdag valt er al een aardige balans op te maken met hoe de teams ervoor staan. Natuurlijk kan en zal er in het seizoen nog veel gebeuren, maar je kan er echt al wel een indicatie uithalen.

Verzamelen van veel data

Het belangrijkste wat de teams moeten doen is het verzamelen van alle data, zowel van hun eigen bolide als die van de concurrenten. Hun kijken ook heel anders naar deze dagen dan de fans zelf, waar de fans misschien alleen maar kijken naar de snelste rondetijden en de betrouwbaarheid van de autos (aantal rondes), kijken de teams meer naar wanneer en op welk moment andere teams bepaalde rondetijden rijden. Dat is namelijk veel belangrijker, Het type bandencompound, het tijdstip op de baan, temperatuur van de asfalt, lengte van de run etc. Op basis hiervan weten de teams al snel hoe andere teams er echt voor staan.

Het verzamelen van deze data is ook belangrijk om nog aanpassingen te doen voor het eerste echte race weekend in Australië.

Hoe gaat Red Bull Racing aan het seizoen beginnen?

de laatste jaren kwam de Red Bull van Max Verstappen elke keer slecht uit de winterslaap, naarmate het seizoen vorderde konden ze elke jaar het gat met Mercedes en Ferrari aardig tot helemaal dichten. Voor Red Bull zullen deze dagen zeer spannend en belangrijk zijn, ze zijn van Renault overgegaan op een motor van het Japanse Honda. Ook voor Honda zelf zal dit spannend zijn, de laatste jaren stond de fabrikant bekend om hun zwakke en zeer onbetrouwbare motor, zeer opvallend gezien hun ontzettend succesvolle verleden in de F1 en andere motorsporten. Vorig jaar heeft de Toro Rosso (opleidingsteam Red Bull) al de Honda motor gebruikt en daarmee hebben ze veel vooruitgang geboekt, de verwachting is dan ook dat de Red Bull met de Honda motor beter aan de start komt de staan dan met de Renault in voorgaande jaren, maar of dat werkelijk zo gaat zijn zullen we gaan zien tijdens de testdagen in Barcelona.

Return to top of page