Skip links

De leukste carrière rondom auto’s; rijinstructeur worden

Een beroep kiezen is soms vrij lastig. Het beste advies dat je vaak krijgt is om iets te gaan doen wat je leuk vindt. Op die manier hoef je niet elke dag naar je werk, maar doe je elke dag iets wat je leuk vindt. Natuurlijk zitten er aan elk beroep nadelen, maar je kan het wel zo leuk mogelijk maken. Houdt je van auto’s? Dan kan je kijken wat er het best bij je past in de autowereld en dat proberen te bereiken. Maar is rijinstructeur worden niets voor jou?

Rijinstructeur worden

We beginnen dicht bij huis. Bij je eigen auto. Je hebt zelf ooit moeten leren autorijden en misschien vind je dat tot op de dag van vandaag nog helemaal te gek. Dan is rijinstructeur worden iets voor jou. De hele dag bezig in het verkeer, rondrijden in een auto en leerlingen op weg helpen de weg op te gaan. Het vak is leuk en divers, maar vereist ook andere kwaliteiten van je. Je moet natuurlijk wel les kunnen geven, goede feedback kunnen geven en duidelijk uitleggen. Om rijinstructeur worden is een hele hoop geduld nodig. Je herhaalt namelijk alles keer op keer. Toch is de vrijheid van het autorijden altijd dichtbij en mocht je het leuk vinden om je eigen bedrijf op te zetten, kan je het altijd uitbreiden naar een eigen rijschool.

Autodealer

Wil je toch geen rijinstructeur worden? Denk dan eens aan een autodealer worden. Auto’s binnen krijgen en verkopen. Het klinkt simpel, maar ook dit kan je uitbreiden tot hoe ver jij wil. Een autodealer word je ook niet zomaar. Je hebt kennis nodig van verschillende auto’s, merken en edities. Als je alles weet, kan je goede afwegingen maken en de auto’s zonder moeite verkopen. Hier kan je verder in doorgroeien en uiteindelijk je favoriete auto’s gaan verhandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie oldtimers, klassieke voertuigen of limited editions. Een echte droombaan.

Autocoureur

Misschien wel een droom van elke autoliefhebber: zelf racen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar wie niet waagt, wie niet wint. Vaak gaat hier wel een passie voor karten aan vooraf. Dat is met name voor jongeren, zodat ze aan een voertuig kunnen wennen. Later kan je over op de formules tot je misschien zelfs in de hoogste klassen uit mag komen en geld kan verdienen met autoracen.

Autotechnicus

Dit is een geweldig beroep voor iedereen die houdt van prutsen aan auto’s. De wereld onder de motorkap is voor jou een grote speeltuin. APK’s uitvoeren, auto’s terug tot leven brengen, zorgen dat de motor weer perfect loopt, voor jou is het allemaal gesneden koek. Wil je het nog een niveautje hoger brengen, kan je bijvoorbeeld ook monteur worden voor de racesport, een groot bedrijf zoals Ferrari of bijvoorbeeld de technische kant van defensie op.

Uiteraard kan je ook kiezen voor rijinstructeur worden

Maar spreken al deze beroepen jou wel aan, alleen zie je het jezelf niet worden? Kies er  

dan voor om rijinstructeur worden. Zo zit je, net als een autocoureur, de hele dag in de auto, maar houd je de snelheid juist wat lager. Heb je daarnaast ook wel affiniteit met autotechniek? Dan zit je als rijinstructeur ook helemaal goed. Zoals je misschien wel weet, krijg je bij je rijexamen vragen over de motor van de auto. Jij als rijinstructeur kan je leerlingen er alles over leren, zodat ze vol zelfvertrouwen ook die vragen kunnen beantwoorden.

Return to top of page