Skip links

Financial lease: Is het geschikt voor jouw bedrijf?

Financiële beslissingen nemen voor je bedrijf kan een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het financieren van bedrijfsmiddelen zoals voertuigen en apparatuur. Een optie die steeds populairder wordt bij ondernemers is financial lease. Maar is financial lease geschikt voor jouw bedrijf? Laten we eens kijken naar de kenmerken van financial lease en voor wie het de beste keuze kan zijn.

Wat is financial lease?

Financial lease is een financieringsmethode waarbij je een bedrijfsmiddel zoals een auto of apparatuur voor een specifieke periode least. Gedurende deze periode betaal je maandelijkse leasebetalingen, die meestal een vast bedrag zijn. Aan het einde van het leasecontract heb je meestal de optie om het bedrijfsmiddel tegen een vooraf bepaalde restwaarde te kopen. Het belangrijkste kenmerk van financial lease is dat je als lessee verantwoordelijk bent voor onderhoud, verzekering en belastingen van het geleasede bedrijfsmiddel.

Is financial lease geschikt voor jouw bedrijf?

Financial lease kan geschikt zijn voor verschillende soorten bedrijven, maar het is vooral aantrekkelijk voor:

Start-ups en kleine bedrijven: Als je een nieuw bedrijf start of een klein bedrijf runt, kan financial lease een kosteneffectieve manier zijn om de benodigde bedrijfsmiddelen te verkrijgen zonder grote aanvangsinvesteringen.

Zelfstandige ondernemers: Als zelfstandige ondernemer kan financial lease je helpen om de nieuwste apparatuur of een representatieve bedrijfsauto te financieren, terwijl je je liquide middelen behoudt voor andere zakelijke behoeften.

Bedrijven met groeiambities: Als je bedrijf snel groeit en je verwacht meer bedrijfsmiddelen nodig te hebben, kan financial lease je helpen om snel uit te breiden zonder grote kapitaaluitgaven.

Fiscale voordelen zoekers: Financial lease kan fiscale voordelen bieden, waaronder aftrekbaarheid van rentekosten en investeringsaftrek, afhankelijk van de fiscale wetgeving in jouw regio.

Bedrijven die vaste kosten waarderen: Met financial lease weet je precies wat je maandelijkse kosten zijn gedurende de looptijd van het leasecontract, wat helpt bij het budgetteren.

Overwegingen bij financial lease

Voordat je besluit voor financial lease te gaan, zijn hier enkele belangrijke overwegingen:

Kredietwaardigheid: Je moet mogelijk een kredietwaardigheidscontrole ondergaan om in aanmerking te komen voor financial lease.

Rentetarieven: Vergelijk rentetarieven van verschillende aanbieders om de meest gunstige deal te krijgen.

Leasevoorwaarden: Begrijp de leasevoorwaarden, inclusief de looptijd van het contract, de restwaarde en eventuele opties aan het einde van het contract.

Onderhoud en verzekering: Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van het geleasede bedrijfsmiddel.

Financial lease kan een waardevolle financieringsoptie zijn voor veel bedrijven, maar het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het past bij jouw specifieke zakelijke behoeften en financiële situatie. Raadpleeg indien nodig een financieel adviseur om de beste beslissing te nemen voor jouw bedrijf.

Return to top of page