Skip links

Veranderingen in de wetgeving van de APK

Er worden steeds weer nieuwe auto’s op de markt gebracht, waarbij de techniek in de auto ook steeds weer verandert. Denk maar aan een APK voor een Porsche. Op deze veranderingen worden in de wet steeds nieuwe aanpassingen geleverd. Hierbij kan je denken aan de eisen voor nieuwe moderne brandstoffen die worden gebruikt in de nieuwere auto’s, maar ook voor de nieuwere veiligheidssystemen die steeds meer elektronisch gaan. In dit artikel leggen wij de veranderingen in de wetgeving van de APK uit mei 2018 uit. 

Diepgaandere controle

In de loop van de tijd wordt het mogelijk gemaakt dat er een diepgaandere controle komt. In laden zoals bijvoorbeeld Duitsland is dit al mogelijk, desondanks is Nederland nog niet in die positie. Voorbeelden van wat er in deze diepgaandere controle voorkomt is dat: met een deeltjesteller wordt de deugdelijkheid van uitlaatgassen richting het milieu worden gemeten. Wanneer er wordt gemeten dat deze niet zodanig goed wordt gefilterd zal de apk keuring niet worden voltooid.

Het roetfilter

Veel mensen verwijderen of zorgen dat het roetfilter niet hun werk doet. De reden waarom mensen dit vaak doen is om de auto te tunen, maar na de veranderingen in de wetgeving van de APK gaat er gecontroleerd worden of deze present is bij uw auto. Dit jaar in 2020 is er een verhoging gekomen van het MRB tarief dit is voor de auto’s die op diesel rijden en zonder of met een buiten werking gestelde roetfilter rijden. Hoe wordt dit gecontroleerd? In het eerste opzicht wordt dit bekeken doormiddel van een visuele opzicht. Al is deze hinderpaal vaak te identificeren doormiddel van een slecht lopende motor of een verkeerd lichtje dat brandt in het dashboard.

Zorg dat de roetfilter aanwezig is!

Door de verandering van deze regels is het dus noodzaak dat er een roetfilter aanwezig is in de auto. Wanneer u de auto aanschaft zorgt u er van te voren voor dat er is gecheckt of  er een roetfilter aanwezig is en of deze volgens behoren werkt. Wees de grote kosten voor bij de APK keuring. Wanneer u een tweedehands auto aanschaft zorg dan dat deze met garantie van BOVAG aangeschaft wordt. De auto’s die met deze garantie zijn aangeschaft moeten aan de wettelijke eisen voldoen.

 

 

Return to top of page