Skip links

Uitwisseling, waarom zou je ervoor kiezen?

Als je in Nederland een opleiding volgt, dan krijg je de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan. Je gaat dan wisselen met een andere student uit het buitenland. Jij gaat tijdelijk bij het gezin van deze student verblijven en de student blijft bij jouw gezin. Jaarlijks zijn er duizenden Nederlandse studenten die ervoor kiezen om op uitwisseling te gaan, maar waarom zou je hier eigenlijk voor kiezen? Je vindt het antwoord in dit artikel.

Je ziet wat van de wereld

Wanneer je een student bent, dan heb je weinig tijd en geld om wat van de wereld te kunnen zien. Je bent dagelijks aan het studeren waardoor je maar weinig kan werken en ook weinig inkomsten hebt. Als het je leuk lijkt om wat van de wereld te zien wanneer je een student bent, dan is het een verstandige keuze om te kiezen voor een uitwisseling. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een uitwisseling Canada met ASSE Nederland. Je zult dan kennis maken met de Engelse taal, de Canadese cultuur, maar ook met het land Canada.

Goed alternatief voor een tussenjaar

Er zijn jaarlijks duizenden studenten die een tussenjaar nemen omdat ze de druk van hun opleiding niet meer aan kunnen. Dat is aan de ene kant te begrijpen, maar aan de andere kant is het ook echt zonde. Veel studenten die een tussenjaar nemen keren nooit meer terug naar hun school en ronden hun opleiding dus ook niet af. Door op uitwisseling te gaan, kun je de druk op je opleiding verlichten en is het daarom ook een goed alternatief voor een tussenjaar. Dit wil zeker niet zeggen dat je niet meer hoeft te studeren, want ook als je op uitwisseling gaat, is het belangrijk om te blijven studeren. 

Het is een unieke ervaring

Het leven is kort en na het afronden van je opleiding moet je direct aan het werk gaan. Je zult in de toekomst dus geen tijd hebben om wat van de wereld te zien, te reizen of verschillende unieke ervaringen te beleven. Op uitwisseling gaan is een zeer unieke ervaring, aangezien er maar enkele duizenden Nederlandse studenten op uitwisseling gaan. Dit is zo uniek, dat de kans groot is dat je de enige uit je klas of vriendengroep bent die hiervoor kiest.

Return to top of page