Skip links

De geschiedenis van de velg

Velgen zijn een standaard onderdeel van de auto nu. Niet alleen omdat ze de auto mooi kunnen maken, maar ook omdat het verplicht is. Een velg geeft namelijk meer stevigheid aan een wiel. Een wiel kan namelijk zonder velg sneller in elkaar zakken. In dit artikel krijg je alles te weten over de geschiedenis van de velg.

Eerste velg

De velg die wij nu kennen zag er heel anders uit toen hij net werd gebruikt. Het was eigenlijk niet eens een velg, het waren meer spaakwielen. Dit begon eind 19e eeuw door een driewielig voertuig van Karl Benz. Waarbij de achterwielen groter waren dan de voorwielen. Henry Ford had dit begin 20e eeuw verbeterd door zijn vooruitstrevende ideeën voor het efficiënter gebruik van de lopende band waardoor de auto-industrie explosief de markt overnam en paard en kar langzaam verdwenen uit de samenleving.

De ontwikkeling

Het gebruik van spaakwielen werd al snel gemarkeerd als onpraktisch en onveilig. Bugatti experimenteerde al met lichtmetaal in 1924. In de jaren ‘50 kwamen de eerste volledig stalen exemplaren van onder andere Ford en Chrysler op de markt. Cromodora en Campagnolo brachten begin jaren ‘60 lichtmetalen velgen van magnesium om de markt. Later werden deze weer vervangen door voornamelijk aluminium velgen. Dit soort velgen kwamen vooral veel voor bij auto’s van Ferrari en de Mini. Het onderzoek van de velgen groeide enorm door de productie van de muscle cars. Doordat muscle cars allemaal andere banden hadden moesten er ook verschillende velgen komen. 

Voordelen verschillende velgen

Je hebt twee verschillende velgen: lichtmetalen velgen en stalen velgen. Elke soort velg heeft zijn eigen voordelen.

  • Lichtmetalen velgen:
    Worden tegenwoordig gemaakt van aluminium, klassieke auto’s kunnen nog wel eens een deel magnesium bevatten. Door het lage gewicht bevordert de rijkwaliteit, balans van de auto en de topsnelheid. Deze velgen worden worden voornamelijk door de racewagen industrie, daarom worden dit soort velgen vaak sportvelgen genoemd. En het grootste voordeel van lichtmetalen velgen is de warmteafvoer van de banden en het remsysteem.
  • Stalen velgen:
    Stalen velgen zijn het beste als je beschermt wilt zijn tegen steentjes en schokken bij verkeersdrempels en het oprijden van een stoeprand. Ook zijn stalen velgen beter beschermt tegen strooizout, deze zijn dus ideaal te combineren met winterbanden. Hier gaat dus praktisch boven uiterlijk.

Mooie gebruikte velgen kan je kopen bij MW Wheels. Hier heb je keuze uit BMW velgen, Porsche en Audi.

Return to top of page