Skip links

De mogelijkheden van de digitale autosleutel

De smartphone fungeert meer en meer als een pocket  computer. De mobiele telefoon verving in de afgelopen jaren al apparaten zoals de muziekspeler en de TomTom. Daar blijft het niet bij want door de onderlinge concurrentie tussen de verschillende mobiele spelers worden er telkens weer nieuwe mogelijkheden gezocht om vooruitstrevender te zijn dan de concurrent. En een van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied is de digitale sleutel.

Het Car Connectivity Consortium (CCC)

De CCC is een verzameling van verschillende bedrijven die de mogelijkheden onderzoekt van de smartphone en de verbinding met de auto. Bedrijven als Apple,, Audi, Hyundai, Volkswagen en Apple zitten in groep., Maar ook grote chipmakers als LG, Huawei en LG zijn hierbij aangesloten. Vooral Apple loopt voorop in de ontwikkeling in deze ontwikkeling van de digitale sleutel. Dat is opzich niet vreemd want Apple ziet de markt van Iphone teruglopen. Dat is extra pijnlijk juist voor Apple omdat de softwaregigant die de Iphone ziet als haar paradepaardje. Ze lijkt nu links en rechts door de concurrenten worden ingehaald. Logisch dus dat Apple met Siri voorop wil lopen. Door Siri te laten samenwerken met de NFC techniek die tegenwoordig in de meeste telefoons zit zou de digitale sleutel mogelijk moeten zijn.

NFC (Near Field Communication)

Near Field Communication is een techniek waarmee op een draadloze manier kleine
hoeveelheden informatie over te dragen in een straal van 10 centimeter. In de moderne smartphone zit een tegenwoordig een chip die kan communiceren met NFC-apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld andere smartphones zijn maar ook betaalsystemen. Wanneer je binnen het bereik van de 10 centimeter komt kun je informatie uitwisselen. We kennen dit systeem inmiddels al vias het contactloos betalen wat naast je chip op je pinpas ook al met de smartphone kan. Het voordeel is dat je geen aparte scanners nodig hebt zoals bij de QR code. Je hebt ook geen W-Fi nodig. Door de korte afstand en het ontbreken van een openbaar netwerk zijn betalingen veilig te doen. Deze techniek zou voor autosleutels ook erg handig want het zou de onveiligheid van de smart key teniet kunnen doen.

De smartkey entry

Met een smart-key is er geen actie vereist van de autobezitter om de deur te openen. Wanneer de sleutel in de buurt komt bij de auto dan zullen de auto en sleutel op elkaar reageren wanneer de uitgezonden code van de auto door de sleutel “begrepen” wordt. Dit kan de auto onveilig maken want deze signalen zijn af te vangen waardoor er misbruik kan worden gemaakt. Dit heeft er toe geleid dat er de laatste tijd veel auto inbraken waren door autodieven die deze smartkeys misbruikte.

Verzekeraars wilde dan ook graag dat deze sleutel aan banden werd gelegd en dat men weer terugging naar de veiligere systemen zoals de ouderwetse contactsleutel of de transpondersleutel. Bij de transpondersleutel wordt dan ook wel een signaal uitgezonden naar de auto maar hier is in ieder geval een actie vereist van de autobezitter maar is de interactie dusdanig kort dat deze veilig genoeg is.

De digitale sleutel als het perfecte antwoord op de deelauto.

Via de NFC techniek is het straks dus mogelijk om via een commando  “Siri open mijn auto” voldoende zijn om de auto te ontgrendelen. Dit commando klinkt er makkelijk en onveilig maar hiervoor is juist het CCC opgericht. De digitale sleutel zoals deze nieuwe techniek wordt genoemd slaat namelijk niet zozeer op de sleutel zelf maar meer op de digitaal versleutelde code die gestuurd wordt.. Een vorm van encryptie die we al kennen via de Whatsapp berichten. Dat klinkt al beter toch? Het mooie aan deze nieuwe sleutel via een smartphone is dat een auto een stuk makkelijker te delen is.

Hoewel de techniek veelbelovend klinkt, is het nog niet duidelijk wanneer we onze auto’s op deze manier kunnen openmaken. Het CCC brengt begin 2019 een nieuwe versie van de techniek uit, die vervolgens gebruikt kan worden door tech- en autobedrijven.

Omdat Apple de techniek niet zelf ontwikkelt maar simpelweg toevoegt aan iOS, wordt het straks breder ondersteund. Dat is goed nieuws voor jou als gebruiker, want dit betekent dat Apple niet zelfstandig automerken toegang hoeft te verlenen. In plaats daarvan komt de techniek straks beschikbaar en kan iedere smartphone die bij het CCC is aangesloten er zijn voordeel mee doen.

Return to top of page