Skip links

Het recyclen van auto accu’s

In Nederland kan 98% van de auto’s gerecycled worden. Dit is natuurlijk heel goed omdat we op deze manier veel materialen kunnen hergebruiken, hierdoor hoeven wij geen nieuwe grondstoffen aan te spreken wat weer goed is voor het milieu. Één van de belangrijkste onderdelen om te recyclen zijn de accu’s, deze mogen natuurlijk niet zomaar bij het restafval komen en daarom staan bij veel garages accubakken die regelmatig geleegd worden. Deze bakken kan je bij veel bedrijven bestellen, waaronder Intercel. In principe zijn oude accu’s prima te recyclen, echter staan bedrijven met de opkomst van elektrische auto’s voor een nieuwe uitdaging.

Welke accu’s worden er in normale auto’s gebruikt?

In bijna alle auto’s zitten loodaccu’s, veel bedrijven zijn hier op ingespeeld omdat deze goed te recyclen zijn. Een loodaccu is een gevaarlijke afvalsoort, voornamelijk omdat het lood wat hier in zit kan lekken en dit is giftig, vooral bij oude accu’s is de kans op lekkages erg aanwezig. Buiten dat het dus veiliger is om deze accu’s te scheiden, kan het ook nog geld opleveren. Als deze accu’s gerecycled worden komen ze bij een verwerkingsbedrijf terecht die hierin gespecialiseerd is, hier worden ze in een bunker gestort waar het omhulsel afbreekt waardoor het accuzuur vrijkomt, dit zuur wordt opgevangen en kan weer voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het scheiden van metalen. De rest van de accu zal hierna gedemonteerd worden en alle onderdelen zullen gesorteerd worden. Het plastic kan worden hergebruikt in nieuwe accu omhulsels en bijvoorbeeld het lood kan weer worden omgesmolten en hergebruikt worden in de metaalindustrie. Veel grondstoffen van oude accu’s kunnen dus worden ingezet bij het maken van nieuwe, zo gaat er weinig verloren. In sommige hybride auto’s worden NIMH accu’s gebruikt, hieruit zijn voornamelijk nikkel, kobalt en ijzer te halen welke weer kunnen worden gebruikt voor nieuwe accu’s, maar bijvoorbeeld ook voor het produceren van roestvrij staal.

Elektrische auto’s hebben andere eisen

Omdat het aantal elektrische auto’s alleen nog maar zal toenemen, zullen er nieuwe technieken en manieren moeten worden bedacht voor het recyclen van de accu’s die deze auto’s gebruiken, namelijk lithium-ion accu’s. Het recycleproces van lithium-ion accu’s is veel lastiger omdat deze accu’s veel complexer in elkaar zitten. Dit komt voornamelijk omdat ze veel verschillende materialen bevatten wat het proces veel moeizamer maar ook kostbaarder maakt. Op dit moment is het erg gericht op het winnen van al het aluminium, koper, kobalt en nikkel die er in worden gebruikt, het recyclen van lithium gaat een stuk lastiger omdat de interne structuur wordt aangepast bij verhitting. Omdat de kosten van het recyclen van deze accu’s zo hoog liggen heeft het een negatieve restwaarde, hierdoor gaan er ook veel grondstoffen verloren waardoor elektrisch autorijden weer minder duurzaam wordt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5% van alle lithium-ion accu’s wereldwijd gerecycled wordt.

Return to top of page