Skip links

De praktijk van car detailing

Car detailing of auto detailing is een term die tegenwoordig veel wordt gebruikt en die voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. In Amerika bijvoorbeeld verwijst de term “detailing” gewoonlijk naar de meeste soorten autowasstraten, terwijl in het VK de term “valet service” meestal wordt gebruikt om de meeste autowas activiteiten te beschrijven, waarbij de term “detailing” vrij recent is verschenen om een vorm van grondiger reiniging te beschrijven. In het algemeen is de correcte definitie van “car detailing” het grondig reinigen, polijsten en beschermen van alle delen van het voertuig, van boven tot onder, van binnen en van buiten, met gebruikmaking van speciale gereedschappen en producten die normaal niet door gewone autoreinigers worden gebruikt. Lak- en carrosserie reparaties vallen hier echter niet onder, hoewel kleine cosmetische restauraties soms wel als voertuigonderhoud worden beschouwd.

Te nemen stappen bij het detailen van een auto

De eerste stap in het exterieur detailing proces is meestal om het voertuig volledig te doordrenken en te infiltreren. Hierdoor wordt het vuil zachter en wordt het van het oppervlak gelicht voordat het wordt voorgespoeld. Tijdens het inweken kun je de zachte haren borstel gebruiken om gebieden zoals raamrubbers, plastic grille, sierdetails en badges te bewerken. Spoel vervolgens het schuim en los vuil grondig af. Professionele borstels en wiel reinigingsproducten worden gebruikt om vuil en vastzittend remstof te verwijderen van alle delen van het wiel en van putjes/krommingen. Na het grondig reinigen van de wielen en bogen, kun je de lak van boven naar beneden wassen met behulp van pluche handschoenen in plaats van sponzen en een zachte microvezel handdoek in plaats van zeem. Als je overweegt een klein auto detailing bedrijf te beginnen, kun je groothandel autopoets producten zoals deze goedkoop kopen.

Je auto correct polijsten

Het polijst proces bestaat meestal uit verschillende stappen. Verschillende soorten schuurmiddel worden gebruikt om het oppervlak te wijzigen en te polijsten en afhankelijk van de grootte en de staat van het voertuig, kan het uren of dagen duren om te voltooien. Dit is meestal het meest complexe, arbeidsintensieve en tijdrovende deel van het detailing proces van een voertuig. Na het polijsten en het herstellen van onvolkomenheden wordt de lak beschermd en verzegeld. Sommige detailers gebruiken pre-wax reinigingsproducten die de lak voorbereiden op de wax en ervoor zorgen dat deze goed hecht aan het oppervlak. Er worden vaak meerdere lagen wax en sealer aangebracht voor een optimale duurzaamheid en glans, en het is niet ongebruikelijk dat carnauba paste van hoge kwaliteit honderden euro’s kost.

Return to top of page