Skip links

Het afsluiten van een autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op die manier hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien als je een ongeluk veroorzaakt. Dat een autoverzekering verplicht is, is in de wet opgenomen om slachtoffers te beschermen. Stel dat je wordt aangereden, dan wil je er zeker van zijn dat de veroorzaker de medische kosten etc. kan betalen. Om die reden is het ook ontzettend belangrijk om je aan deze wet te houden. Ga nooit onverzekerd de weg op! Mocht er zich dan iets voordoen, dan draai je zelf op voor de kosten. Ziekenhuiskosten etc. kunnen dan oplopen tot enorme bedragen.

De WA-dekking

Je bent niet verplicht om je auto compleet te laten verzekeren. Wél heb je minimaal een WA-dekking nodig. Op die manier ben je namelijk verzekerd voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Met alleen een WA-dekking zal schade aan je eigen auto overigens niet vergoed worden. Heb je een nieuwe auto, dan kan het aantrekkelijk zijn om een meer uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Door voor een meer uitgebreide dekking te kiezen, kan ook de schade aan je eigen auto vergoed worden. Hieronder zullen we meer vertellen over de verschillende dekkingen

WA beperkt casco

Een WA beperkt casco zit tussen een WA-dekking en een All-Risk dekking in. Met een normale WA-dekking ben je bijvoorbeeld niet verzekerd tegen diefstal, ruitschade of brandschade. Met een WA beperkt casco is dat wél het geval. Als je auto nog relatief nieuw is, kun je beter voor deze dekking kiezen dan voor de normale WA-dekking. Met een WA beperkt casco ben je overigens niet verzekerd voor eigen schade als je de veroorzaker van een ongeluk bent. Wil je totaal geen risico lopen en/of heb je een nieuwe auto? Dan is een All-Risk autoverzekering een beter idee.

All-Risk autoverzekering

Wie totaal geen risico wilt lopen, kan het best voor een All-Risk autoverzekering kiezen. Met deze verzekering ben je tegen vrijwel iedere vorm van schade verzekerd. Ook als je zelf de veroorzaker van een ongeluk bent, zal de verzekeraar dit vergoeden. Houd er wel rekening mee dat er ook nu situaties zijn waarin je niet verzekerd bent. Vanzelfsprekend ben je niet verzekerd als je opzettelijk schade veroorzaakt. Bovendien ben je (vanzelfsprekend) ook niet verzekerd als je onder invloed van alcohol of drugs rijdt. 

Het bepalen van de juiste dekking

Als je jouw auto wilt verzekeren, dan heb je dus de mogelijkheid om uit verschillende dekkingen te kiezen. Het is belangrijk dat je voor een dekking kiest die goed aansluit op jouw auto en ook op je eigen wensen. Heb je een nieuwe auto, dan laat je deze het liefst All-Risk verzekeren. Heb je een oudere auto, dan is het misschien zonde om de auto All-Risk te verzekeren. Toch is het niet aan te raden om alleen naar de leeftijd van de auto te kijken. Belangrijk is dat je ook nagaat hoeveel de auto waard is. Een oldtimer mag dan wel oud zijn, maar kan ontzettend veel geld waard zijn. Zo’n auto laat je dan ook All-Risk verzekeren! Je kunt dus ook naar de dagprijs van de auto kijken om te bepalen welke verzekering je het best kunt afsluiten.

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie van de autoverzekering is van een aantal zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld van het aantal schadevrije jaren, maar ook van je eigen leeftijd. Ben je een jaar of 20, dan bevind je je namelijk in een risicogroep. Jongeren rijden vaker schade en dus betaal je een hogere premie. Ook het type auto heeft invloed op hoogte van de premie. De premie kan ook een beslissende factor zijn voor welke premie je uiteindelijk kiest. Je zal de hoogte van de premie goed op moeten wegen tegen de voordelen die een verzekering met zich meebrengt. Houd er wel rekening mee dat juist wanneer je minder te besteden hebt, onverwachte kosten extra vervelend kunnen zijn.

De verschillende verzekeraars

Er zijn verschillende verzekeraars om uit te kiezen. Verschillende verzekeraars hanteren verschillende premies. Houd er echter ook rekening mee dat niet ieder type verzekering hetzelfde inhoudt bij verschillende verzekeraars. Zo ben je bij de ene verzekeraar wel gedekt tegen bepaalde schades, en bij een andere verzekeraar weer niet. Het is om die reden zeker aan te raden om je  in de verschillende verzekeraars te verdiepen. Kijk daarbij dus niet alleen naar de hoogte van de premie.

Ook klantenservice speelt een rol

Net als binnen vrijwel iedere andere branche, zit er ook in de verzekeringsbranche veel verschil tussen de klantenservice die je bij diverse aanbieders krijgt. Ook dat is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste verzekeraar. De ene verzekeraar is simpelweg veel moeilijker met uitkeren dan de andere verzekeraar. Wil je een goed beeld van hoe goed een bepaalde verzekeraar is? Ga dan niet alleen op de prijzen en de informatie op de website af, maar lees ook recensies. Op die manier kun je namelijk nagaan hoe de ervaringen van anderen met de verzekeraar in kwestie waren. Ga echter niet op slechts één recensie af, maar kijk naar het totaalplaatje.

Auto verzekeren? Kijk vandaag nog op de website van Diks Verzekeringen!

Ga zonder autoverzekering nooit de weg op!

Zoals we in de introductie van dit artikel al hebben aangegeven, is het onverstandig om de weg op te gaan als je geen autoverzekering hebt. In Nederland ben je verplicht om je te verzekeren. Doe je dat niet, dan loop je dus risico op een boete. Die boetes zijn overigens ver van goedkoop. Het afsluiten van een goede verzekering zal je dus alleen geld schelen! Bovendien is er ook een risico dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Als je niet verzekerd bent, dan zul je in dat geval zelf opdraaien voor de kosten. Vooral als iemand gewond raakt, kunnen de kosten ontzettend hoog oplopen.

Overigens ben je ook met een autoverzekering niet in alle gevallen verzekerd. Ga je bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs de weg op, dan zal een verzekeraar eventuele schade nooit vergoeden. Bovendien ben je ook dan strafbaar.

Return to top of page