Skip links

Dit is waarom je een aankoopkeuring doet bij het importeren van een auto

Als je een auto importeert, dan wil je natuurlijk niet dat deze onverhoopt verborgen gebreken heeft. Een aankoopkeuring is de meest ideale manier om dit te voorkomen. Met een aankoopkeuring zorg je er namelijk voor dat jouw auto op alle vlakken gecontroleerd wordt, vóór je besluit de auto te importeren. De aankoopkeuring wordt dus ter plaatse gedaan. Tijdens de keuring zal de gehele auto objectief onderzocht worden door een bedrijf. Alle bevindingen van de aankoopkeuring ontvang je achteraf in een rapport. Dankzij dit rapport weet je zeker of jouw auto aan alle eisen voldoet – of juist niet – en kun je een weloverwogen beslissing maken over het importeren van de auto.

Wat wordt er allemaal gecontroleerd tijdens een aankoopkeuring?

Tijdens de aankoopkeuring zal de conditie van verschillende onderdelen van de auto gecontroleerd worden. Denk hierbij aan de conditie van de carrosserie, binnenruimte, motor, wielen, remsystemen en de elektrische onderdelen. Daarnaast zullen ook de verplichte voertuigkeuringen en het onderhoud onderzocht worden. Per onderdeel zal er gekeken worden naar de functies, sporen van mogelijke eerdere reparaties, de aanwezigheid van beschadigingen, de functionaliteit van elektrische onderdelen en meer. De aankoopkeuring is dus een zeer compleet proces om de toestand van de auto in kaart te brengen.

Het verslag van een aankoopkeuring

Nadat de keuring volledig is uitgevoerd worden alle bevindingen in een overzichtelijk rapport samengevat. In dit rapport zullen alle gecontroleerde punten benoemd worden. Soms staat hierbij ook een oordeel of foto’s van het onderdeel bij. Je kunt dit verslag vaak samen met het bedrijf dat de aankoopkeuring uitgevoerd heeft even doornemen. Hierdoor weet je precies wat je allemaal van de auto mag verwachten. Tijdens deze bespreking kun je ook gelijk vragen wat het oordeel is van het bedrijf, dan weet je gelijk of het verstandig is om de auto wel of niet aan te schaffen.

Het voordeel van een aankoopkeuring

Een aankoopkeuring is dus heel voordelig als je ervan verzekerd wilt zijn dat je een goede aankoop doet. Alle twijfels zijn namelijk weggenomen en je hebt een volledige duidelijkheid over de aanschaf en het importeren van de nieuwe auto. Hierdoor kom je in Nederland of tijdens het rijden met de auto niet opeens voor onaangename verrassingen te staan en ga je altijd met een veilig gevoel op weg. Je schaft ten slotte wel een auto aan waar je waarschijnlijk jarenlang gebruik van wilt maken. Dit is dan ook de reden dat veel mensen voor een aankoopkeuring kiezen als ze besluiten een auto te importeren.

Return to top of page