Skip links

Fietsen met kinderzitjes

Wanneer je grote trots zelfstandig kan zitten is het heerlijk om samen op de fiets te gaan. Belangrijk meetpunt hierbij is dat je kindje zelfstandig tot zit kan komen. Is dit het geval dan kunnen jullie de eerste rit gaan maken. Vaak wordt er begonnen met een voorzitje. Het voordeel van fietsen met kinderzitjes voorop is dat je zelf zicht blijft houden op je kindje. Hierdoor zie je hoe hij of zij reageert, hoe het met hem of haar gaat en of hij of zij niet ligt te slapen. Voordeel voor je kindje is dat hij of zij wijds uitzicht heeft. Wanneer je kindje wat ouders wordt, of als de tweede op komst is zal je kindje waarschijnlijk plaats nemen op een achter zitje. Hierin zijn vele verschillende soorten waarbij sommige zitjes te gebruiken zijn tot je kindje een jaar of negen is.

Verschillende soorten kinderzitjes

De jongste kinderen zitten vaak voorop op de fiets. Tot de leeftijd van drie jaar (maximaal 15 kilo) zijn deze voorzitjes te gebruiken. Deze zitjes worden over het algemeen gemonteerd aan de stuurpin. Het zitje kan uitgebreid worden met een windscherm, waardoor je kindje beschermd is tegen een stramme wind. Wanneer je kindje te groot wordt voor een voorzitje, kan er overgestapt worden op een achter zitje. Hierbij zijn er twee soorten te onderscheiden. Allereerst is er een zitje voor kinderen tot zes jaar (maximaal 22 kilo). Deze zitjes zijn vaak erg stevig en hebben stevige voetsteunen, waardoor deze veel bescherming bieden. Wanner dit zitje te klein wordt kan er overgestapt worden op een junior zitje. Deze is te gebruiken tot een gewicht van maximaal 35 kilo. Het junior zitje is over het algemeen een wat simpeler zitje, maar biedt nog altijd voldoende ondersteuning en bescherming aan je kindje.

Fietsen geschikt voor kinderzitjes

In principe is elke fiets geschikt voor een kinderzitje. Het maakt hierbij niet uit of je een elektrische fiets of een stadsfiets hebt. Wel is het goed om te kijken naar het soort fietsen met kinderzitjes. Belangrijk om hierbij te melden is dat niet elke fiets geschikt is voor elk merk kinderzitje. Laat je daarom bij de aanschaf van een kinderzitje altijd goed informeren over welk zitje voor jou geschikt is.

Moederfietsen in verschillende soorten en maten

Mocht je een kinderzitje voorop je fiets willen monteren is het van groot belang dat er voldoende ruimte beschikbaar is tussen de bestuurder en het kinderzitje. Dit om te zorgen dat het fietsen zo veilig mogelijk kan gebeuren. Bij de meeste stadfietsen en elektrische fietsen is de ruimte tussen het stuur en het zadel beperkt. Dit maakt dat er weinig ruimte op uw fiets overblijft als je een kinderzitje voorop monteert. Als oplossing zijn er daarom de zogenoemde moederfietsen bedacht. Op deze fiets is er meer ruimte gecreëerd tussen het stuur en het zadel. Dit maakt dat je zonder probleem een kinderzitje voorop de fiets kunt monteren en toch op een veilige manier kunt blijven fietsen. Dit verhoogd dan ook de veiligheid van zowel de bestuurder als het kindje dat meerijd. 

Return to top of page