Skip links

Om de hoeveel jaar moet je je auto onderhouden?

Een auto is iets dat voor veel mensen een absolute noodzaak is om normaal aan het dagdagelijkse leven deel te nemen. Je hebt er vaak eentje nodig voor naar het werk te geraken of om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Een goed en regelmatig onderhoud is dan weer noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je veilig de straat op kunt. Maar hoe vaak moet je nu eigenlijk voor een groot onderhoud binnen? Wat is een goede frequentie om veilig te zijn?

De gouden regel

De gouden regel als het gaat om het onderhouden van een auto is om dat toch minstens één keer per jaar uit te laten voeren. Doe je het onderhoud jaarlijks bij een professional zoals bijvoorbeeld Autobedrijf Kessel Oudenbosch? Dan zit je absoluut goed. Komt daar nog eens bij dat het ook gewoon gemakkelijk te onthouden valt om elk jaar eens op een vast tijdstip voor een onderhoud te zien.

Het aantal kilometers speelt ook mee

Deze gouden regel is echter niet per se voor iedereen geldig. Het spreekt immers voor zich dat niet iedereen even vaak met de auto op pad gaat. Je kunt dan ook best naar het aantal kilometers dat je met de wagen rijdt kijken om te bepalen hoe vaak je een onderhoud uit moet laten voeren. Een goede stelregel is dat je jouw wagen voor een klein onderhoud binnen doet per 15 000 kilometer en voor een groot onderhoud per 30 000 kilometer. Bij een groot onderhoud wordt bijvoorbeeld ook de luchtfilter vervangen, worden de bougies vervangen en zijn de controles net iets diepgaander.

Ook de leeftijd speelt mee

Naast de verlopen tijd en het aantal gereden kilometers speelt ook de leeftijd van de wagen een rol. Logischerwijze is het aangewezen om wagens die al een bepaalde leeftijd bereikt hebben iets vaker op onderhoud te sturen dan een nieuwkoop. Zeker als je een oldtimer helemaal op orde wilt houden is een regelmatig onderhoud geen overbodige luxe!

Return to top of page