Skip links

Zo voorkom je dat je opgelicht wordt bij de verkoop van jouw auto

Ben je van plan om jouw auto te verkopen? Met dank aan het internet heb je tegenwoordig meer dan voldoende mogelijkheden om jouw auto te verkopen. Tegelijkertijd brengt het internet ook de nodige gevaren met zich mee; je kunt zomaar de dupe van een oplichter worden.

Ook als je jouw auto gaat verkopen, kun je gedupeerd raken door een oplichter. Wil je dit ten koste van alles voorkomen? Dan is het zaak om de onderstaande tips op je gemakje door te lezen en op te volgen. Met deze tips weet je de kans op oplichting echt te minimaliseren.

Tip 1: verkoop jouw auto aan een opkoper

Allereerst is het interessant om jouw auto rechtstreeks aan een opkoper te verkopen. Waarom? Omdat een opkoper zijn/haar eigen bedrijf, omdat hij/zij zijn/haar naam hoog moet houden en omdat hij/zij dus veel verantwoordelijkheid draagt. Deze verantwoordelijkheid is dan ook terug te vinden in de manier waarop een opkoper handelt. Je kunt uitgaan van de betrouwbaarheid én kennis van zaken bij dergelijke opkopers. Door jouw auto aan een opkoper te verkopen, ben je dan ook verzekerd van een aangenaam en veilig verkoopproces. Ook de afhandeling van de koop is volledig veilig te noemen.

Welke auto’s je aan een opkoper kunt verkopen? Nou, daarmee komen we bij het tweede voordeel uit: je kunt alle mogelijke auto’s aan een opkoper verkopen. Wil jij jouw schadeauto verkopen? Als je contact met een opkoper opneemt, is de kans 99% dat hij/zij jouw schadeauto wilt kopen. Ook aan een schadeauto heeft een opkoper namelijk behoorlijk veel.

Tip 2: neem nooit contact geld aan

Heb je jouw auto via een online marktplaats verkocht? En heb je een afspraak met de koper gemaakt om de auto te overhandigen? Dring er dan op aan dat de betaling altijd online moet gebeuren. Stuur bijvoorbeeld een Tikkie en sta naast elkaar op het moment dat het Tikkie betaald wordt.

Wil de koper met contant geld betalen? Dan moet er direct een belletje bij je gaan rinkelen. Dit kan mogelijk nep geld zijn, maar het kan ook een kwestie van witwassen zijn. Eigenlijk is het advies dus om nóóit contant geld aan te nemen. Wil de koper per sé met contant geld betalen en niet via Internetbankieren? Dan kun je beter van de overeenkomst afzien. Je kunt gewoonweg niet het risico lopen door het contante geld aan te nemen.

Tip 3: ga niet op ongekend hoge biedingen in

Heb je jouw auto voor een paar duizend euro op internet te koop gezet? En krijg je een bod dat echt véle malen hoger ligt? Dan is het advies om hier niet op in te gaan. Als je een dergelijk hoog bod ontvangt, kun je er van uit gaan dat het een poging tot oplichting is. Mocht je een dergelijk bod ontvangen, kun je deze direct het beste verwijderen. Daarmee geef je een duidelijk signaal dat je géén zin hebt in dergelijke geintjes.

Tip 4: pas op voor (WhatsApp) fraude

Vraagt een potentiële koper om jouw mobiele nummer? Je kunt prima jouw nummer geven, maar pas wel op voor bijvoorbeeld WhatsApp fraude. Tevens moet je nooit klikken op linkjes die door de potentiële koper gestuurd worden. Dergelijke linkjes kunnen software bevatten, waardoor de koper bijvoorbeeld in jouw Internetbankieren app kan komen. Ook hierbij is het advies om voorzichtig te werk te gaan én altijd jouw gezond verstand te gebruiken.

Tip 5: contact opkopers bij jou uit de buurt

Wil je zo min mogelijk risico lopen bij de verkoop van jouw auto? Dan doe je er verstandig aan om opkopers bij jou uit de buurt te contacten. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam? Zorg er dan voor dat je jouw sloopauto verkopen Rotterdam. Als je jouw auto aan een opkoper uit de buurt verkoopt, kun je uitgaan van een snelle en fijne afhandeling. Bovendien is de kans heel groot dat de opkoper een relatief hoog bod voor jouw auto doet.

Al met al is het belangrijk om altijd voorzichtig om te gaan met de verkoop van jouw auto. Dit is zéker het geval als je de auto via online kanalen probeert te verkopen.

Return to top of page