Skip links

Zelf autorijden, ook als je mindervalide bent

Misschien sta je er niet bij stil, maar vaak hebben mindervalide mensen bijna evenveel bewegingsvrijheid als mensen zonder handicap. Natuurlijk zijn daar wel een aantal aanpassingen en speciale voertuigen voor nodig, maar daarna kunnen ze onbeperkt de wereld verkennen! Ben jij benieuwd hoe mindervaliden reizen? Dat lees je in deze blog!

Rolstoelauto

Wanneer er een rolstoelgebruiker in het gezin is, kan er een speciale rolstoelauto of rolstoelbus aangeschaft worden. De rolstoelgebruiker kan het voertuig via het uitklapbare oprijplateau heel gemakkelijk binnengaan en weer verlaten. Zo’n bus geeft mindervaliden die zelf niet kunnen rijden de kans om toch wat bewegingsvrijheid te hebben en leuke dingen te ondernemen met familie of vrienden.

Een 45 km/u auto

Voor mindervaliden die zelf kunnen rijden, is een 45 km/u autootje vaak een ultieme uitkomst. In deze auto hoef je namelijk niet te schakelen en is het enige pedaal een rempedaal. Daarom kan de auto ook bestuurd worden door mensen die een been missen of waarvan één been verlamd is.

Zelf rijden in een aangepaste auto

Het nadeel van een 45 km/u auto is wel dat deze erg langzaam is en je er daarom niet mee op snel- en autowegen mag rijden. Daarom kunnen mensen met een handicap die zelfstandig mogen autorijden er ook voor kiezen om een speciale aangepaste auto voor mindervaliden te kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rem die met de hand gedoseerd kan worden voor mensen die maar controle hebben over één van hun benen. Ook kan de bestuurdersstoel zo aangepast worden dat hij 90 graden gedraaid kan worden, zodat de bestuurder gemakkelijk in en uit kan stappen. Vaak moet het voertuig na de aanpassingen wel weer goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Ook moet door het CBR door middel van een door jou ingevulde gezondheidsverklarig en eventueel een daarop volgende medische check bepaald worden of je rijgeschikt bent.

Return to top of page